Hogyan tudom megnövelni az implantátumom élettartamát?

By Dr. Matyasi Gábor | fogászati implantáció

implantátummal-mosolygó-idős-pár

… és akkor ez az implantátum már az életem végéig fog tartani?

Mint ahogy a minap is, az elmúlt években többszázszor kaptam ezt a kérdést egy sikeres implantációs projekt végén. Bár ekkorra már a több hónapos ismerettség miatt szinte baráti a viszony a pácienseim többségével, a fenti szavakat hallva egy kicsit mindig elkomorodik az arcom.

Tényleg nagyon szeretnék pontos választ adni erre a kérdésre de nem tudok, mint ahogy azt sem tudom, hogy az implantátum melletti fog a páciens élete végéig a szájában marad-e.

Tehát nem tudom, hogy meddig fog az implantátum a szájban maradni. Mindemellett van egy jó hírem. A sikeresen gyógyult, integrálódott implantátum várható élettartama kifejezetten hosszú, akár évtizedekben is mérhető, általánosságban elmondható, hogy megegyezik a saját fogak élettartamával.

Amikor elmondom ezt a választ, akkor legtöbbször – persze valahol a páciens szempontjából érthetően – elégedetlenséget látok a kérdező szemében.

Én pedig tanácstalan vagyok, immár sokszázadszor, hogy miért sújt ez a kérdés? Persze igazából büszkének kellene lennem, hisz feltehetően mi implantológusok többet tudó orvosnak tűnünk, mint tudós kollégáink!

Vajon egy szívinfarktusból felgyógyulva melyik orvos tudja garantálni biztos, hogy a páciense fog több infarktust kapni? Vagy egy gyógyultnak nyilvánított rákbeteg megtudja-e az orvosától, hogy biztosan nem fog kiújulni a betegsége? Nem … mert sajnos ezt sem tudja senki biztosan megmondani.

Természetesen a kérdés teljesen jogos és a páciens szempontjából érthető is. Át kellett esnie egy sebészeti beavatkozáson, hónapokat várni a siker bizonyosságára, majd a fogpótlásra, s mindezért nem kevés pénzt is ki kellett fizetnie. Szó sincs tehát róla, hogy el akarnám viccelni ezt a témát, csak sajnos a tudomány mai állása szerint egy implantátum élettartamát megjósolni szinte lehetetlen.

Hisz ki tudja, hogy 20 év múlva a páciens makkegészséges lesz-e avagy cukorbetegségben fog szenvedni, hogy elég ügyes marad-e a megfelelő szájhigiénéhez, hogy vajon lesz-e csontritkulása, hogy dohányozni fog-e és milyen gyógyszereket fog szedni … semmit nem tudunk előre, pedig ezek a tényezők jelentősen befolyásolják az implantátumok, de nem csak az implantátumok, hanem a saját fogak élettartamát is.

A behelyezett implantátum mindig egy elvesztett saját fog helyére kerül be … egy saját fog, melyet a Jóisten, avagy az evolúció pontosan oda tervezett az állcsontba, a szájba. Egy saját fog, melynél immunológiailag, biológiailag jobbat még nem találtunk ki. És ez a saját fog sem bírta ki a páciens élete végéig, hisz elvesztése miatt kellett implantálni. Ez a saját fog van akinek 10 évet sem bír ki … s természetesen van akit élete végéig elkísér.

Az implantátum nem szuvasodik, a baktériumok nem tudják tönkretenni a titán struktúrát, és ha megfelelő nyomatékkal van összecsavarozva, akkor nem is tudnak beleköltözni. Az implantátum csak kivételesen ritkán törik el … tehát maga az implantátum ÖRÖK.

Ami nem feltétlenül örök, az az implantátumot körbevevő élő anyag, legfőképpen a csont, és a fogínyt alkotó szövetek. Tehát nem az implantátumra kell vigyáznunk, hisz mint azt láttuk az meglehetősen strapabíró struktúra, hanem a szájüreg jóval sérülékenyebb, érzékenyebb biológiai egyensúlyára.

Ez pedig nem is annyira komplikált dolog, mint aminek elsőre tűnik. Először is az emberi fej-nyak régió biológiailag igen kedvező helyzetben van, hisz rendkívül jó a vérellátása. A gazdag érhálózat eredményeként az immunrendszer sokkal hatékonyabb munkát tud végezni, a sejtek táplálék és oxigén ellátás sokkal jobb, mint például a végtagokon. Összességében a  a sebek nagyon jó gyógyhajlamúak, főképp a műtéti sebek, ahol precíz, steril, kíméletes technikával dolgozik a sebész. A sok kórokozó ellenére a nyál és a vér immunrendszere hatékonyan véd a gyulladások ellen, csak egy kicsit kell rásegítenie a páciensnek.

Teendők, amivel jelentősen meghosszabbítható az implantátum várható élettartama:

  • Az implantátum gyógyulási periódusában havonta egy alkalommal kell megjelennie a páciensnek kontroll digitális röntgen vizsgálaton. A csontintegráció után gyógyulási csavart helyzünk be, majd 1-2 hét alatt elkészül a megfelelő fogpótlás.
  • Innenől kezdve hárul fokozottabb felelősség a páciensre. Kezdetben félévente, majd ideális esetben csak évente szükséges kontroll röntgen vizsgálatokon megjelenni a rendelőnkben.
  • Ugyanilyen gyakorisággal szükséges a dentálhigiénés kezelés, ahol a fogak és implantátumok nyaki részéről eltávolításra kerül a felrakódott fogkő, lepedék. Ennek fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. A fogíny gyulladásos betegségeinek, a fogágybetegségnek a döntő többségét a fogkőben és a fognyaki lepedékben élő kórokozók és az általuk termelt toxinok okozzák. Az időben elvégzett higiénés kezelés elsődleges fontosságú az implantáció hosszútávú sikeressége érdekében. A kontroll vizsgálatok és higiénés kezelések a több évig érvényes biológiai garancia feltételét is képezik.
  • Az ellenőrzések közötti időszakban a dentálhigiénikusok által megtanított metódussal szükséges az implantátumok nyaki részének otthoni tisztántartása fogselyem és/vagy fogköztisztító (interdentális) kefe segítségével. Ez a tevékenység mindennapi fogmosás mellett maximum 1-2 perc plusz elfoglaltságot, az implantátum élettartamában viszont éveket, akár évtizedeket jelenthet.
Ezt meg kell osztanom!

Érdekelnek az implantációról szóló tájékoztató, oktató anyagok!

A fogbeültetés rohamosan fejlődő tudomány. Új implantátumok, implantációs technikák, anyagok naponta jelennek meg a szakmai oldalakon. Úgyanúgy fejlődik a már behelyezett műgyökereket ápoló, kezelő, azok élettartamát növelő módszerek tárháza. A fentiekkel kapcsolatos hírekről, valamint kedvezényes implantációs akciókról szól hírlevelünk.

Follow

About the Author

A szerző több ezer implantációt végzett az elmúlt években. A fogbeültetés mellett a vizuális kommunikáció, a korszerű fogászati technológiák témaköreivel foglalkozik. Egy nemzetközileg is egyedülálló, az Apple könyvesboltjából letölthető interaktív fogorvosi fotográfia ebook szerzője, a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja.

Fájdalommentes fogbeültetés

biológiai garanciával

AKCIÓNK

AZ ÉV LEGNAGYOBB IMPLANTÁCIÓS KEDVEZMÉNYE