Én vajon alkalmas vagyok a fogbeültetésre?

By Dr. Matyasi Gábor | fogászati implantáció

fiatal lány gondolkodik a fogbeültetésen

Általánosságban elmondható, hogy szinte mindenki, akinek foghiánya van, alkalmas a fogbeültetésre.

Érthető okokból mégis a pácienseimtől azt a kérdést hallom, hogy

Lehet nekem implantátumot beültetni? Kaphatok implantátumot?

Vannak természetesen bizonyos anatómiai és egészségügyi tényezők, melyek hatással lehetnek a fogbeültetés megvalósíthatóságára, annak sikerére. Az alábbiak a leggyakoribbak:

Egészségügyi tényezők közül:

  • a kezeletlen cukorbetegség (diabétesz),
  • rosszindulatú daganatos betegségek,
  • az állcsontokat érő sugárterhelés,
  • a dohányzás,
  • az alkoholizmus,
  • a kezeletlen fogágybetegség,
  • elégtelen szájhigiéne és
  • bizonyos gyógyszerek, mint a csontritkulás kezelésére alkalmazott biszfoszfonátok komoly negatív kihatással lehetnek az implantátumok csontba való berögzülésére, az osszeointegrációra.

 

Anatómiai tényezők:

  • Az antómiai tényzők közül a legfontosabb akadály a csonthiány. A mai implantátumok pontosan az elveszett fogak helyére, az állcsontokba kerülnek behelyezésre. Ehhez természetesen szükség van megfelelő mennyiségű és minőségű csontszövetre. A fogak elvesztését követően rohamos csontleépülés indul meg az állcsontokban. Bár a csontok elvesztése bekövetkezhet sérülést, daganatos betegségek kezelését követően, de a fogbeültetést akadályozó csonthiány az esetek döntő többségében a régóta fennálló foghiány következménye. Ezért is alapvető fontosságú a  fogvesztést követően idejekorán végzett fogbeültetés, hisz ekkor még nagyobb esély van a megfelelő mennyiségű csontkínálatra, másrészt az implantátum állcsontba való behelyezése megállítja a csontszövet kóros leépülését.
  • Bizonyos harapási rendellenességek is akadályt jelenthetnek a biztonságos és sikeres fogbeültetési protokollban.

Mindezek mellett az elvesztett csont szintetikus vagy saját csont felhasználásával pótolható, a betegségek kezelhetőek, gyógyíthatóak, a káros szokásokat, tényzőket meg lehet szüntetni, tehát a pácienst egy avagy több fenti akadály megléte esetén is alkalmassá lehet tenni a fogbeültetésre.

Ez természetesen korántsem jelenti azt, hogy én minden hozzánk jelentkező páciensnek biztosan implantálok … sőt. Nagyon is fontos mérlegelni a kezelés előnyeit, hátrányait, a várható időitartamát, költségeket, a páciens korát, általános egészségi állapotát, közreműködési készségét, hajlandóságát … nagyon-nagyon sok tényezőt. Az összességében igaz, hogy szinte mindenkit alkalmassá lehet tenni a fogászati implantációra, de a fentiek figyelembe vételével egyáltalán nem mindenkit érdemes. Ennek eldöntése mindig az orvos felelőssége. Komplikáltabb esetekben gondos mérlegelés, elemzés után, a páciens alapos tájékoztatása mellett, ha lehet a pácienssel közösen kell meghozni a döntést. Nem szabad, hogy a kezelőorvos szemei előtt csak egy nagyon sok nullára végződő szám lebegjen.

Fontos, hogy elsősorban a páciens érdekeit, a szakmai szempontokat tartsuk szem előtt, s csak azt követően a sajátunkat!

 

Ezt meg kell osztanom!

Érdekelnek az implantációról szóló tájékoztató, oktató anyagok!

A fogbeültetés rohamosan fejlődő tudomány. Új implantátumok, implantációs technikák, anyagok naponta jelennek meg a szakmai oldalakon. Úgyanúgy fejlődik a már behelyezett műgyökereket ápoló, kezelő, azok élettartamát növelő módszerek tárháza. A fentiekkel kapcsolatos hírekről, valamint kedvezényes implantációs akciókról szól hírlevelünk.

Follow

About the Author

A szerző több ezer implantációt végzett az elmúlt években. A fogbeültetés mellett a vizuális kommunikáció, a korszerű fogászati technológiák témaköreivel foglalkozik. Egy nemzetközileg is egyedülálló, az Apple könyvesboltjából letölthető interaktív fogorvosi fotográfia ebook szerzője, a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja.

Fájdalommentes fogbeültetés

biológiai garanciával

AKCIÓNK

AZ ÉV LEGNAGYOBB IMPLANTÁCIÓS KEDVEZMÉNYE