A fogbeültetés előnyei a hagyományos fogpótlásokkal szemben

By Dr. Matyasi Gábor | fogászati implantáció

A fogbeültetés, a fogászati implantáció a ma ismert legkorszerűbb fogpótlási technika. Korszerűsége és ezzel együtt járó előnyei miatt népszerűsége töretlenül növekszik a páciensek körében. Mik azok az ismérvek, amik miatt a titán műgyökér beültetése előnyösebb a “hagyományos” fogpótlási technikákkal szemben?

  1. Az fogászati implantátumokra készülő rögzített fogpótlás funkcionális és esztétikai tulajdonságai is nagyon megközelítik a természetes fogakét. Terhelhetősége, a vele kifejthető harapás erőssége megegyezik a saját fogakéval.
  2. Az implantáció hosszútávú megoldás. Míg a hagyományos hídpótlásokat 5-10 évente cserélni kell, addig az implantációs pótlások ideális körülnények és megfelelő utógondozás esetén évtizedekig alkalmasak feladatuk betöltésére.
  3. A hagyományos rögzített fogpótlások (hidak, koronák) esetében a foghiánnyal szomszédos fogakat le kell csiszolni, s az így előkészített fogak fogják tartani a fogművet. A csiszolás nem kellemes, időigényes beavatkozás, melynek elkerülhetetlen kockázata a fog esetleges gyökérkezelése. Az elkészült korona alatt a fogak állapotát is nehezebb ellenőrizni. Az implantációs pótlásnál a saját fogakat nem kell lecsiszolni, így az ezzel járó kellemetlenségek is elkerülhetőek. A fogpótlás jóval könnyebben tisztítható lesz.
  4. Az implantátumok védik az állcsontok csontmennyiségét is. A fogak elvesztését követően a foghiány helyén rohamos csontleépülés indul meg, mely idővel jelentős csontmennyiség elvesztését eredményezi, ennek minden hátrányával együtt.
  5. Implantátumok segítségével bizonyos esetekben a kivehetős fogpótlások rögzített fogpótlásokra cserélhetők.
  6. A kivehetős fogpótlások kényelmét, használhatóságát, s ezzel a páciens életminőségét jelentősen javítják a műgyökerekbe rögzíthető precíziós stabilizáló elemek. Már két implantátum és a beleilleszkedő “patentek” jelentősen javítják a néha már-már elviselhetetlenül instabil protézisek kényelmét. Bár az új fogpótlás is kivehetős pótlás lesz, mégis egészen más az, ha egy fogsor akkor kerül ki a szájból amikor a tulajdonosa akarja, nem akkor amikor a fogsor önkényesen elhatározza.
  7. Az implantátmok védik a saját fogakat. A már említett csiszolás elkerülése mellett a fogakra jutó terhelést is lecsökkentik. Míg egy híd elkészültekor a két pillér fognak 3-5 fognyi terhelést kell elviselnie, addig az implantációs pótlás egyáltalán nem terheli a szomszédos fogakat.
  8. A fogbeültetés egyik legnagyobb előnye, hogy a fogak tisztíthatósága sokkal egyszerűbb. A híd által egyazon struktúrába kötött fogak tisztítása sokkal körülményesebb, mint az önálló fogaké. Nem vagy csak bizonyos helyeken használható a fogselyem, a hiányzó fogak helyén az ínyre felfekvő hídtagok tisztítása néha kifejezetten körülményes.
Ezt meg kell osztanom!

Érdekelnek az implantációról szóló tájékoztató, oktató anyagok!

A fogbeültetés rohamosan fejlődő tudomány. Új implantátumok, implantációs technikák, anyagok naponta jelennek meg a szakmai oldalakon. Úgyanúgy fejlődik a már behelyezett műgyökereket ápoló, kezelő, azok élettartamát növelő módszerek tárháza. A fentiekkel kapcsolatos hírekről, valamint kedvezényes implantációs akciókról szól hírlevelünk.

Follow

About the Author

A szerző több ezer implantációt végzett az elmúlt években. A fogbeültetés mellett a vizuális kommunikáció, a korszerű fogászati technológiák témaköreivel foglalkozik. Egy nemzetközileg is egyedülálló, az Apple könyvesboltjából letölthető interaktív fogorvosi fotográfia ebook szerzője, a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja.

Fájdalommentes fogbeültetés

biológiai garanciával

AKCIÓNK

AZ ÉV LEGNAGYOBB IMPLANTÁCIÓS KEDVEZMÉNYE